Door: Anouk
Dinsdag 01-11-2021
4 min leestijd

In september 2020 is Matthew IJpelaar bij ons gestart in filiaal Huissen. Zonder dat hij een achtergrond in de keukens had, ging hij aan de slag. Matthew is opgeleid door twee leermeesters, Rob en Michael. Binnen een jaar tijd heeft hij zich enorm ontwikkelt en zich het keukenvak eigen gemaakt. 

“Al snel kwam ik erachter dat verkoop bij mij paste, maar ik had nog geen idee in welke branche. Voorgaande jaren heb ik in een kledingwinkel gewerkt, waar ik mijn passie voor verkopen heb ontwikkeld. De klant aandacht geven vond ik erg belangrijk, maar in een kledingwinkel waren het maar korte momenten. Ik vond het veel leuker om wat langer met een klant bezig te zijn. Met die mindset ging ik op zoek en toen kwam ik bij I-KOOK uit. In de keukenbranche komt er veel meer bij kijken. Kleuren, materialen, opbergruimte, keukenonderdelen en het belangrijkste; voldoet de keuken aan de wensen van de klant? Ik vind het leuk om alles tot in detail uit te zoeken en de klant te blijven verrassen.””

Matthew begon in het magazijn. Hij zorgde ervoor dat het magazijn overzichtelijk bleef en de keukenonderdelen op tijd bij de klant afgeleverd werden. “Ik vond het werk in het magazijn leuk, maar ik had al snel door dat ik liever in de winkel stond. Ik wilde met klanten in gesprek zijn en keukens verkopen. Dat sociale heb ik nodig. Na een paar maanden mocht ik in de winkel laten zien wat ik kon. Ik wist nog helemaal niks van keukens en het duurde ongeveer een maand tot ik de materialen, opstellingen en mogelijkheden ging begrijpen. Je moet aan zoveel dingen denken en bij iedere tekening zie je weer iets dat je volgende keer anders zou doen. Je bent hier nooit uitgeleerd.”

Matthew IJpelaar

“In het begin tekende ik alleen dure keukens, terwijl ik er juist achter ben gekomen dat je het zo simpel mogelijk moet houden. Klanten laten het vanzelf weten als de keuken te simpel is en dan voeg je wat luxere onderdelen of apparaten toe. Ik vraag de klant wel van tevoren wat het budget ongeveer is. Dat klinkt misschien als een brutale vraag, maar bij mij werkt dat goed. Dan kan ik het ontwerp daarop aanpassen. Als er een bepaald bedrag wordt genoemd, dan zorg ik dat we voor dat bedrag een keuken ontwerpen. Voor de klant is dat een teken dat ik serieus ben en niet expres hoger ga zitten met de prijs. Zo bouw ik een vertrouwensband op met mijn klanten. Ook als zij een vraag hebben waarvan ik het antwoord niet weet, dan zeg ik dat eerlijk. Aan valse informatie heeft de klant niets. Ik vertel liever dat ik het voor hen ga uitzoeken dan dat ik een antwoord geef dat niet klopt.”

Rob en Michael hebben Matthew van begin tot eind begeleid. “Het fijne van twee leermeesters is dat je twee technieken leert, iedere keukencoach heeft natuurlijk zijn eigen manier van doen. Michael heeft een directe aanpak en Rob is wat rustiger en gereserveerder. Ik kon met vragen altijd bij een van de twee terecht, dat was heel fijn. Als ik ergens niet uitkwam, bleef ik daar niet eindeloos over piekeren, maar dan vroeg ik het gewoon. Ik heb me nooit tot last gevoeld. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en werken we samen om klanten blij te maken.”

Matthew IJpelaar, Rob Zoeter, Michael Ernst

“Ik hoop nog zeker een aantal jaar bij I-KOOK te werken. In een korte periode heb ik zoveel geleerd over het vak en als ik ergens mee zit of ik heb vragen, weet ik bij wie ik moet zijn. Ik voel me op mijn gemak met leuke collega’s om mij heen en door de korte lijnen met de directie. Ik heb het gewoon heel erg naar mijn zin, dus ik verwacht hier zeker nog een lange tijd zitten!”

Deel dit artikel

Dit zeggen onze keukencoaches

'No-nonsense formule'

Een heerlijke no-nonsense formule waarin mijn ontwikkeling geen dag stil staat en waar keukens kopen en verkopen een feestje is.

Freek de Koning

keukencoach

'Het grote wij-gevoel'

Het grote wij-gevoel zorgt ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk voelt en zich sterk wil maken om zo succesvol mogelijk te zijn.

Hayo Smit

keukencoach

'Dagelijks nieuwe mensen'

Werken bij I-KOOK is erg leuk, je ontmoet dagelijks nieuwe mensen waarmee jij zelfstandig mee aan de slag mag gaan. Dat is supergaaf!

André Steenvoorden

Keukencoach

'Van A tot Z coachen'

Het leukst van het werken bij I-KOOK vind ik de klant het gehele traject van A tot Z te coachen als een échte keukencoach.

Nika Wuyts

Keukencoach

'Enorm leuk bedrijf'

Het is een enorm leuk en leerzaam bedrijf. Een menselijke, leuke organisatie met échte aandacht voor de klant.

Marijn Schram

Keukencoach

'Samen met je collega’s'

Het leukste van werken bij I-KOOK is dat je samen met je collega’s ervoor gaat zorgen dat alles op rolletjes loopt, en je daar ook de vrijheid voor krijgt.

Frans Kooij

Keukencoach

'Zin om naar werk te gaan'

I-KOOK staat voor een mix van diversiteit, collegialiteit en betrokkenheid, waardoor ik iedere dag zin heb om naar mijn werk te gaan.

Tim Groeneveld

Keukencoach

'Bij I-KOOK kun je veel leren'

Een superleuk bedrijf om te werken waar je heel veel kunt leren en waar je veel leuke collega's hebt.

Jessica Renders

Keukencoach

× Chat met ons via WhatsApp