Bij I-KOOK leiden we je op tot een echte keukencoach. Je vraagt je misschien af hoe zo'n leertraject eruit ziet? Patrick kwam een paar jaar geleden bij I-KOOK werken en had nog geen ervaring in het vak. Keukencoach André heeft hem in een paar maanden opgeleid tot echte keukencoach. Ze vertellen er alles over in dit interview!

Wat is jullie achtergrond?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
Ik heb eerst ‘Grafische vormgeving’ gedaan in Dordrecht, bij het Da Vinci College. De DTP-wereld trok mij niet echt. Ik begon aan een baan als Commercieel Medewerker Binnendienst, een salesbaan bij een software IT-bedrijf. We verkochten eigenlijk alleen maar codes (heel technisch allemaal) waar men grof geld voor betaalde. Ik had eigenlijk weinig binding met wat ik deed. Toch heb ik ‘t 5 jaar volgehouden.
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Aan mijn grijze haren is te zien dat ik hier al wat langer zit. Nu 7 of zelfs al 8 jaar. Voorheen deed ik elektrotechniek en daarna werkte ik in de bouwmarkt. Op mijn 25e ben ik in het keukenvak terecht gekomen. Het was een hele goede tijd om werk te zoeken. Ik begon klein, bij de afdeling showroomkeukens waar ik het vak leerde van een ‘oude’ keukenexpert die daar werkte.

De allereerste dag bij I-KOOK, hoe ziet die eruit?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
De eerste dag bij I-KOOK is vooral erg gezellig! Wel krijg je natuurlijk heel veel informatie op zo’n eerste dag, maar daar houd ik juist van!
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
De eerste dag leer je het team een beetje kennen, een ervaren keukencoach neemt je dan mee op sleeptouw. Je kunt niet gelijk alles zelf. Al doende leert men, het is in ieder geval echt een vak wat geleerd kan worden!

Is het makkelijk te leren, het keukencoachschap?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
Niet per se heel makkelijk, maar ook niet moeilijk. Bij mij ging het snel, ik ben heel leergiering. Eerst ga je oefenen, dan ga je aan de gang met het tekenen van een showroomkeuken. Technisch is het misschien nog niet perfect, maar je hebt wel geoefend met het grafische tekenprograma. Beetje bij beetje leer je de categorieën in het boek kennen en vind je je weg. Voor je het weet, adviseer en begeleid je je eerste klant.
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Een aantal persoonlijkheidskenmerken helpen wel om het vak snel onder de knie te krijgen. Leergierigheid is een grote pre. Perfect als nieuwe keukencoaches het echt als een vak zien en gemotiveerd zijn. Gaandeweg wordt ontdekt in welk team je het beste past. Als je het I-KOOK-jasje past, kun je echt als een speer groeien.

Hoe ziet het leertraject eruit?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
Mijn leertraject ging heel snel. Ik was erg geïnteresseerd en zat overal met mijn blocnote bij. Een tip hoor!
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Ieder leertraject is anders, afhankelijk van de persoon. Er zijn geen geschreven regels of een script voor het leertraject. Alles doen we eigenlijk op gevoel en dat stemmen we steeds opnieuw af. Zo’n traject is heel intensief, met Patrick heb ik een geweldige tijd gehad. Hij pakte telkens zijn blocnote erbij en was erg leergierig. Superfijn om mee te werken. En hij inspireerde mij ook; je leert continue van elkaar.

Klanten aanspreken, hoe doe je dat eigenlijk?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
Bij I-KOOK laten we klanten altijd eerst rondlopen. Ik breek het ijs altijd even met een grapje: “Heeft u de badkamers gevonden?” Die zijn er niet, ha! Je blijft jezelf, ook als je klanten aanspreekt. Iedereen heeft dus zijn eigen stijl wat betreft het benaderen van klanten.
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Je bent nooit te oud om te leren! Soms neem ik gesprekken met klanten op om terug te luisteren, er is altijd ruimte voor verbetering. Klanten aanspreken moet je een beetje natuurlijk afgaan.

Het allerleukst aan werken bij I-KOOK vind ik….

Patrick van Barneveld - ervaren keukencoach
Contact met de klant en langsgaan wanneer de keuken opgeleverd is. Het gevoel als de klant een handtekening zet aan het einde van een gesprek is ook fantastisch, het mooiste compliment voor je hulp en advies
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Vrijheid, zelfstandigheid en bedrijvigheid. Je kan zoveel doen als je zelf zou willen. Je moet eigenlijk dankbaar zijn dat je het mag proberen hier!

En is er ook iets minder leuk…?

Patrick van Barneveld - ervaren keukencoach
De administratie die erbij hoort, maar dat valt wel mee gelukkig.
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Ik vind niets ‘minder leuk’, een mindere dag hoort erbij toch?

Bij I-KOOK ben je geen verkoper, maar adviseur. Waaraan merk je dat?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
Mensen geven relatief veel geld uit aan een keuken en daar ben jij verantwoordelijk voor. Je bent echt adviseur en een expert in je vak; bij I-KOOK vinden we goed advies en vakmanschap bijna belangrijker dan de verkoop. We helpen de klant van A tot Z.
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
We zijn geen handtekeningjagers. We begeleiden het hele proces van een klant. Van oriëntatie tot plaatsing en daarna. Soms adviseren we ook op basis van interieur, bijvoorbeeld als ze twijfelen welk keukenmodel het meest passend is. Ook kleuradvies hoort erbij.

Werk je bij I-KOOK als team?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
De teams verschillen per filiaal. Ik ben helemaal thuis in m’n team, iedereen is lekker op z’n gemak en kan zichzelf zijn. Dat is fijn. We werken bij grote projecten samen en soms overleggen we over bepaalde apparatuur in het team of we kijken als iemands planning niet uitkomt hoe we dit samen op kunnen lossen. De teamspirit is zeker aanwezig.
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
In mijn filiaal heeft ieder z’n eigen ongeschreven takenpakket. Jessica is keukencoach, maar doet bijvoorbeeld relatief veel administratie omdat ze dat leuk vindt. Maar eigenlijk doet iedereen alles zelf hoor; wij passen en meten zodanig dat iedereen blij is binnen ons team.

En als je jouw eerste keuken hebt verkocht, wordt dat dan gevierd?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
Een tompouce van de bakker aan de overkant, haha!
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
We trekken de champagne open! ’t Is ook echt een ontlading hoor, je eerste verkoop.

Carrière maken bij I-KOOK, kan dat?

Patrick van Barneveld - leerling keukencoach
De I-KOOK-wereld is heel open, alles is bespreekbaar. Aandelen kopen of een franchiseonderneming? Ambitie om voor jezelf te beginnen? Dat kan onder de vlag van I-KOOK. Genoeg leuke uitzichten voor de toekomst, ik zit hier nog wel even hoor!
André Steenvoorden - ervaren keukencoach
Werken bij I-KOOK is geen baan maar een carrière. Er zijn volop mogelijkheden om je te ontwikkelen.