Door: I-KOOK
Dinsdag 24-06-2021
5 min leestijd

“Er is zoveel kennis te vergaren in dit beroep, dat het heel uitdagend blijft.”

“Voordat ik bij I-KOOK aan de slag ging heb ik iets heel anders gedaan. Ongeveer tien jaar geleden studeerde ik digitale fotografie.
Een heel ander vak, maar wat ik daaruit heb meegenomen is het creatief meedenken. Ik merk dat ik door mijn fotografie achtergrond
een voordeel heb met mijn kennis over compositie en kleur. Ik werk al sinds mijn 14e en sinds mijn 18e ben ik fulltime in de retail gaan werken,
voornamelijk in kledingwinkels. Na tien jaar in de retail merkte ik dat ik mijn ei daar niet meer in kwijt kon. Je hebt weinig aandacht voor de klant en het werd routinematig werk waar ik geen uitdaging in zag. Ik wilde mijn hersenen wat meer gebruiken. Door corona konden we in de fotostudio geen mensen meer ontvangen en later sloten ook de kledingwinkels, waardoor ik zonder werk kwam te zitten.”

Creativiteit en kennis

Het is een bewuste keuze geweest om ‘de keukens in te gaan’. In de coronaperiode heeft Charlotte namelijk haar badkamer verbouwd. Ze begon zelf te tekenen en kwam erachter dat ze dat ontwerpproces heel leuk vond. “En toen dacht ik, moet ik hier niet iets mee gaan doen? Ik wilde een creatief beroep, maar ook iets waar ik zekerheid in heb. Toen ben ik gaan solliciteren bij keuken- en badkamerzaken. In dit beroep komt alles samen: contact met klanten, creatief denken, ruimtelijk inzicht, ontwerp, materialen. Er is zoveel kennis te vergaren binnen dit beroep dat het heel uitdagend blijft.”

Mooie kans

“Via een recruiter ben ik bij I-KOOK terecht gekomen. Ik werd benaderd via LinkedIn en ik kreeg twee vacatures te zien, een badkamerzaak en een frisse keukenzaak. Ik heb dus voor de keukenzaak gekozen! I-KOOK geeft mensen echt een kans. Zij kijken niet vanuit salesperspectief, je hoeft niet zoveel keukens per week te verkopen. Er wordt gekeken wat voor persoon je bent en of je bij het bedrijf en de bedrijfscultuur past. Zo heb ik hier, zonder keukenervaring, een mooie kans gekregen.”

“Het was een gekke tijd om te beginnen met deze baan, want een week nadat ik was begonnen in december gingen de winkels dicht. Mijn inwerktraject liep dus iets anders dan bij de gemiddelde keukencoach. Mijn collega’s hadden in die tijd huisbezoeken en videocalls en daar kon ik af en toe bij mee, maar zelf zat ik vooral in de boeken en ben ik gaan tekenen in het 3D programma. Daarnaast was het wachten tot we weer open konden. Toen dat eindelijk zo ver was, werd er direct gezegd: ga maar aan de slag. Dat is heel spannend, maar ik kwam erachter dat ik al veel wist omdat ik veel had geleerd. En als je iets niet weet is het niet erg, dan zeg je tegen de klant dat je het gaat opzoeken of navragen bij een collega. Mijn collega’s hebben mij destijds goed geholpen.”

Freek de Koning en Charlotte Notenboom I-KOOK Etten-Leur

Servicegericht
Charlotte is echt een mensenmens en het leukste aan haar functie vindt ze de gesprekken met klanten. “De wensen omzetten naar iets concreets en de klant naar huis laten gaan met een ontwerp waar ze tevreden mee zijn. En het liefst met een bestelde keuken natuurlijk. Dat geeft echt een kick. Het voelt als een samenwerking tussen mij en de klant en dat vind ik erg leuk. Wanneer ik mijn rijbewijs heb is het de bedoeling dat ik bij de klant langs ga wanneer de keuken wordt opgeleverd. Ik denk dat het voor de klantenbinding heel goed is, maar dat ik er ook veel van kan leren. Omdat je dan ook ziet wat je hebt gemaakt en hoe het bij iemand thuis staat. Ook wordt de relatie tussen jou en de klant persoonlijker.”

“Wat ik prettig vind is dat het bij I-KOOK wat meer casual is. We proberen vanuit een servicegerichte- en coachende rol met de klant te zitten en dat past helemaal bij mij. Ik ben wel een verkoper, maar geen salesverkoper. Je hebt natuurlijk wel een bepaalde verantwoordelijkheid, dus je moet de gesprekken tactisch aanpakken, maar zonder de klant op te dringen. Verder heb ik een uitgesproken stijl en persoonlijkheid en ik voel dat daar hier de ruimte voor is. Mijn collega’s zijn heel anders dan ik, maar ik voel dat ik mijn identieke zelf kan zijn. Dat ik en mijn collega’s verschillend zijn, versterkt elkaar juist met klanten. Zij hebben de keuze bij wie ze zich het meest op hun gemak voelen.”

Charlotte merkt dat consumenten in de coronaperiode veel online georiënteerd hebben. De showrooms waren een tijd dicht en door op internet informatie op te zoeken en naar reviews te kijken, konden mensen toch een gevoel krijgen bij hoe ze graag geholpen willen worden. “Vaak zijn klanten bij een andere keukenwinkel geweest en vertellen dan dat ze zich niet op hun gemak voelden, of gepusht werden. Bij ons hebben ze een andere ervaring. Er wordt naar ze geluisterd en er wordt niks opgedrongen. Ook prijstechnisch vinden ze I-KOOK interessant.”

Ambitie
“Omdat ik nieuw ben in de keukenwereld is mijn ambitie vooralsnog om vooral mijn werk goed te kunnen doen. Ik heb nog genoeg uitdaging binnen mijn huidige functie. Daarnaast heb ik ook nog de uitdaging om mijn rijbewijs te halen, zodat ik mijn functie nog beter kan uitvoeren. Ik moet zeggen: ik vind mijn werk nu heel erg leuk, dus ik voel nu niet per se de drang om door te groeien, maar ik ben wel iemand die zichzelf wil blijven uitdagen. Wat ik bij I-KOOK zo fijn vind, is dat er weinig hiërarchie is. Doordat dat hiërarchisch systeem er niet is, heb ik ook niet het idee dat ik moet knokken om bovenaan te komen. Dus voor nu zit ik hier helemaal op mijn plek!”

Charlotte Notenboom

Wil je graag bij I-KOOK werken? Stuur een open sollicitatie!

Wij zoeken mensen die uit het juiste hout zijn gesneden. Achtergrond en opleiding zijn voor ons minder relevant; het gaat ons om jóu!

Deel dit artikel

Dit zeggen onze keukencoaches

'No-nonsense formule'

Een heerlijke no-nonsense formule waarin mijn ontwikkeling geen dag stil staat en waar keukens kopen en verkopen een feestje is.

Freek de Koning

keukencoach

'Het grote wij-gevoel'

Het grote wij-gevoel zorgt ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk voelt en zich sterk wil maken om zo succesvol mogelijk te zijn.

Hayo Smit

keukencoach

'Dagelijks nieuwe mensen'

Werken bij I-KOOK is erg leuk, je ontmoet dagelijks nieuwe mensen waarmee jij zelfstandig mee aan de slag mag gaan. Dat is supergaaf!

André Steenvoorden

Keukencoach

'Van A tot Z coachen'

Het leukst van het werken bij I-KOOK vind ik de klant het gehele traject van A tot Z te coachen als een échte keukencoach.

Nika Wuyts

Keukencoach

'Enorm leuk bedrijf'

Het is een enorm leuk en leerzaam bedrijf. Een menselijke, leuke organisatie met échte aandacht voor de klant.

Marijn Schram

Keukencoach

'Samen met je collega’s'

Het leukste van werken bij I-KOOK is dat je samen met je collega’s ervoor gaat zorgen dat alles op rolletjes loopt, en je daar ook de vrijheid voor krijgt.

Frans Kooij

Keukencoach

'Zin om naar werk te gaan'

I-KOOK staat voor een mix van diversiteit, collegialiteit en betrokkenheid, waardoor ik iedere dag zin heb om naar mijn werk te gaan.

Tim Groeneveld

Keukencoach

'Bij I-KOOK kun je veel leren'

Een superleuk bedrijf om te werken waar je heel veel kunt leren en waar je veel leuke collega's hebt.

Jessica Renders

Keukencoach

× Chat met ons via WhatsApp